Spelenderwijs kennismaken met voetbal bij FC-Dreumes

Door Ivo Schaap / Fotograaf Ger NeijenhuyzenZondag 12 November 2017

 

Sinds begin september heeft Nijmegen haar eigen peutervoetbalschool met de naam FC Dreumes. Oprichter Remco Dekker speelt hiermee in op de wens van vele ouders. Wat zijn de beweegredenen van Remco voor het oprichten van zijn voetbalschool?

In het leven van Remco Dekker (37) staat voetbal centraal. Op vijfjarige leeftijd begon hij met voetballen bij Quick 1888 te Nijmegen. Hier speelde hij tot zijn zestiende. Hij speelde bij Quick 1888 in de selectie elftallen. Daarnaast maakte hij deel uit van de Nijmeegse- en Gelderse selectie. Op zijn zeventiende verliet hij Quick 1888 voor Blauw Wit. Door een zware achillespeesblessure is hem een voetbalcarrière op hoger niveau niet gegund. Na enigszins hersteld te zijn, speelde hij enkel nog in vriendenteams bij WVW Weurt en SCE Nijmegen.

De aanleiding tot het oprichten van een peutervoetbalschool

Nadat hij samen met zijn broer de eerste trainingen bij SCE had gegeven, constateerde hij al snel dat kleinere broertjes en zusjes die kwamen kijken niet mee mochten doen. Bij een voetbalclub kan een kind ingeschreven worden vanaf viereneenhalf jaar. Pas vanaf het zesde jaar speelt het kind mee in de KNVB competitie. ‘Ik heb dat altijd moeilijk gevonden. Ik ben toen serieus gaan rondkijken welke mogelijkheden er waren voor kinderen vanaf twee jaar. Tot mijn grote verbazing was dit echt minimaal. Er bestond peuterzwemmen, peutergymnastiek en peuteryoga. Door mijn voetbalachtergrond, ben ik me gaan verdiepen in deze sport en deze doelgroep om te zien wat ik voor deze peuters kon gaan betekenen’, aldus Remco.

De oprichting van de peutervoetbalschool

Remco werd afgelopen jaar voor het eerst vader van een zoon met de naam Geraldo. Het was het moment om van zijn passie zijn werk te maken. Uiteraard in goed overleg met zijn vrouw. Per 1 januari van dit jaar staat hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Remco ging op zoek naar partijen die hem de helpende hand konden bieden bij het realiseren van zijn droom. Er volgden gesprekken met verschillende specialisten van een Gezondheidscentrum en met verschillende medewerker`s van de gemeente Nijmegen. Remco nam daarnaast een kijkje bij andere peutersportmogelijkheden en ging vervolgens aan de slag met het uitwerken van trainingen. De laatste stap was het werven van klanten. Hiervoor zette hij zijn sociale netwerk in en daarop volgden vele kennismakingsgesprekken met geïnteresseerde ouders. Inmiddels zijn de eerste lessen al gegeven en stromen de aanmeldingen binnen. Ook is er al een samenwerking met de NEC-juniors en verzorgt Remco diverse voetbalactiviteiten. Zoals afgelopen zomer tijdens de Nijmeegse voetbal 4-daagse.

Grote invloed op totale ontwikkeling

Het doel van de trainingen is om jongens en meisjes van twee tot en met vijf jaar kennis laten maken met voetbal. ‘Peuters hebben plezier in spelen en bewegen. Veel bewegen is belangrijk voor het uitvoeren van de dagelijkse dingen zoals kruipen, tandenpoetsen, zelf eten. Daarnaast heeft bewegen een grote invloed op de totale ontwikkeling van een peuter. Denk hierbij ook aan de lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling. Remco besluit met het feit dat bewegen een positieve invloed heeft op het tegengaan van overgewicht en bewegingsachterstand. Dit blijkt ook uit de gesprekken die hij zoals eerder aangegeven voerde met de specialisten van een Gezondheidscentrum uit Nijmegen.

Uiteenlopende thema’s

Tijdens een training staat plezier centraal. Gedurende een blok van tien weken worden diverse trainingsvormen afgewerkt. De trainingsvormen zijn vergelijkbaar met een normale voetbaltraining. Als eerste vind de warming up plaats. Dit gebeurt door kleuren te herkennen en chronologisch tellen. Elke week staat een thema centraal. Dit zijn uiteenlopende thema’s. Tijdens zo’n zeventig procent van de trainingen doen de ouders zelf mee. ‘Dit om de peuters nog meer te motiveren. Dit zorgt tevens voor directe betrokkenheid van de ouders. Ook werken de peuters zelfstandig en maken ze kennis met het spelen in teamverband. Ouders mogen verwachten dat na tien lessen hun kinderen plezier hebben gemaakt met leeftijdgenootjes. Dat in combinatie met een actieve rol van de ouder zelf. ‘Ook op pedagogisch vlak maakt het kind gedurende de trainingen stappen,’ sluit Remco af.
Na afloop van de training staat altijd een heerlijk stuk fruit voor de sportievelingen klaar. De kinderen krijgen telkens een ander stuk fruit aangeboden, zodat de kinderen ook ‘nieuw’ fruit leren proeven en eten.

Omgaan met andere kinderen

De ouders van de jongste FC Dreumes telg, Denvey van 2 jaar, beamen de woorden van Remco. ‘Denvey kijkt elke week enorm uit naar de training.’ Ze zien hun kind groeien. ‘De trainingen leggen gelijk een basis voor het naar school gaan. Denvey leert omgaan met andere kindjes en moet ook luisteren.’ Uiteraard hopen zowel de vader als de moeder van Denvey dat hun zoon uiteindelijk verder wil met voetballen. ‘Denvey moet het zelf ook leuk blijven vinden. Daarin slaagt Remco met FC Dreumes nu zeer goed’, aldus beide ouders.

0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.